9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.
9° C
Ma 2024. március 02., szombat, Lujza napja van.

A hazai építőipar kevésbé esett vissza, mint az európai

máj 4, 2020 | piac

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének számításai szerint az első négy hónapban az építőipar teljesítménye – az előző év azonos időszakához viszonyítva – 95 százalékos lehet, ez jobb arány az Európai Unió országainak összesített adatánál, amit 80-85 százalékra becsül az Európai Építőipari Főszövetség – közölte az ÉVOSZ.

 

A szakszövetség közleményében kiemelte: a kormány gazdaságvédelmi intézkedései közül az építési ágazat számára az egyik legfontosabbak az állam építési-beruházási célú közvetlen megrendelései. Megjegyzik: április végén már mintegy 18-20 százalékkal visszaesett az építőipar rendelésállományának volumene az előző év azonos időszakához képest. Közölték, a munkaellátottság csökkenésével arányosan romlik a vállalkozások likviditási helyzete. Az ÉVOSZ szerint az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál nemcsak a számlák határidőn túli kifizetése okoz gondot, hanem a teljesítések leigazoltatása is. Ezért a szervezet az államkincstár részéről történő gyorsított számlakifizetéseket, valamint az elvégzett munkák gyorsabb leigazolását szorgalmazza.

Az ÉVOSZ szerint a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek az ingatlanfejlesztőket és a lakosságot is ösztönözniük kell lakásépítési- és felújítási munkákra, ami azért kiemelten fontos, mert a március-áprilisban indított lakóingatlan kivitelezések száma drasztikusan lecsökkent. (MTI)