16° C
Ma 2024. május 24., péntek, Eszter és Eliza napja van.
16° C
Ma 2024. május 24., péntek, Eszter és Eliza napja van.
Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálomról beszélt a Forum Romanum alatti fúrással kapcsolatban Andrea Sciotti mérnök, az olasz főváros ókori történelmi központjában zajló metróvonal-építés műszaki vezetője, amikor a külföldi sajtónak bemutatta a legújabb állomásokat május 23-án.    Andrea...

Hogyan látják a mérnökök a C19 járvány hatásait?

ápr 9, 2020 | fókusz

A Magyar Mérnöki Kamara március 30-án több mint 18 ezer mérnöknek küldött kérdőívet, hogy a járvány következtében kialakuló gazdasági visszaesés idején jobban megismerje helyzetüket és ennek megfelelően folytassa a további érdekérvényesítési munkát. Az egy hét alatt visszaérkezett, több mint 6300 (!) válaszból kialakuló kutatási eredmények megerősítik, hogy a hazai mérnökség jelentős részénél komoly gondokat okozhat a C19 járvány okozta válság.

 

A kérdőívre a várakozásoknál is nagyobb számban érkeztek visszajelzések: az első 24 órában a 2300-nál is több kérdőívet töltöttek ki, a kutatás végére pedig jóval 6000 felett volt a válaszok száma. Különösen aktív volt a 40-49 éves és a 60-69 éves korosztály: összességében pedig a válaszok 61%-a az ötven évnél idősebbektől érkezett. A várakozásoknak és a taglétszámoknak megfelelően a legtöbb válasz a fővárosból és környékéről érkezett, ugyanakkor a területi taglétszámhoz képest arányaiban Szolnok megyéből válaszoltak a legtöbben. A szakmai megoszlás szerint sok épületgépésztől, tartószerkezeti mérnöktől, elektrotechnikai és építési tagozati tagtól jött válasz, de alig maradtak el a vízépítők, a közlekedésiek és az energetikusok is. Létszámukhoz képest 80%-os arányban az akusztikusoktól érkezett a legtöbb válasz.

A válaszadók negyede tulajdonosként, csaknem egyharmaduk önálló vállalkozóként jellemezte magát; az alkalmazottak a válaszadók 40 %-t tették ki. Többségben voltak a tervezésben dolgozók, az összes többi mérnöki tevékenységet folytatók együttesen a válaszadók 45%-t teszik ki.

A kérdőív kíváncsi volt arra is, hogy a mérnökök mit és hogyan érzékeltek eddig a járvány gazdasági következményeiből. A tervezők elsősorban a piaci szektor megrendeléseinek visszamondásait vagy hiányát látják, de szintén érzékelik a lakossági megrendelések csökkenését is. A kivitelezéseben dolgozó mérnökök ugyanebből a két irányból érzékelték a visszaesést, de mind a tervezők, mind a kivitelésben érintettek közül sokan említették az állami megrendelések visszaesését is.
Érdekesen megoszlottak a válaszok arra a kérdésre, hogy a mostani, vagy a 2008-as válság hatásai súlyosabbak-e?  Tízből négyen úgy vélik, hogy a jelenlegi válság súlyosabb lesz, mint a 12 évvel ezelőtti; csaknem minden ötödik mérnök azonban bizakodóbb, és úgy látja: 3-5 éven belül már nem lesz érzékelhető a mostani válság hatása.
A mérnök-vállalkozások már márciusban is érzékelték, hogy a megrendeléseik visszaestek. Arra a kérdésre, hogy milyen évre számítanak, még negatívabb válaszok érkeztek: a meghatározó többség 20-60%-os árbevétel kiesésre számít; de van, aki ennél is rosszabb forgatókönyvet lát előre. Abban eltérnek a várakozások, hogy a kintlévőségek nőni fognak-e – annak ellenére, hogy a 2008-as válság idején ez erősen sújtotta a mérnököket.
A kutatásból az is kiolvasható, hogy új megrendelések hiányában a vállalkozások több, mint felének három hónapnál kevesebb időre van elég tartaléka, és szinte minden vállalkozás kénytelen lesz tartalékait részben (vagy egészben) felélni. (ábra) A válsággal szemben az évente 5-25 millió Forint közötti árbevételű cégek látszanak legkevésbé veszélyeztetettnek, de közülük is csak minden negyedik válaszoló gondolja úgy, hogy cége a jelenlegi megrendelések mellett fél évnél tovább is piacon tud maradni.

Fontos kérdés volt, hogy a mérnökök milyen intézkedéseket várnak a Kormányzattól. A több ezer válasz nagyon sokféle javaslatot tartalmaz, de alapvetően az állami megrendeléseket szeretnének a legtöbben, annak érdekében, hogy az építésgazdasági ágazat a válság végén majd a gazdaság gyorsan újraindulhasson. Sokan említették, hogy a különböző adókedvezmények (KATA, ÁFA, SZJA) bevezetése segítené a mérnökvállalkozásokat, de voltak, akik inkább a mérnökök megrendelőinek állami támogatását tartják fontosnak.
A válaszadók a Kamarától elsősorban hatékony érdekvédelmet várnak. Az idei évre pedig azt, hogy az oktatások alkalmazkodjanak a válsághelyzethez: több távoktatást várnak, és azt, hogy a lejáró jogosultságok legyenek meghosszabbítva, amíg az élet vissza nem áll a rendes kerékvágásba.
A kérdőívből kiderül, hogy a mérnökök gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez: több, mint 60 százalékuk már teljesen, további 20 százalék részlegesen átállt a távmunkára. Ma már csak választ adó mérnökök kevesebb, mint 8%-a dolgozik a korábbi irodai környezetben.

Az MMK vezetése és munkatársai nevében ezúton is köszönöm aktív közreműködésüket, válaszaikat!

Nagy Gyula MMK Elnök

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálom a Forum Romanum alatti alagútfúrás

Rémálomról beszélt a Forum Romanum alatti fúrással kapcsolatban Andrea Sciotti mérnök, az olasz főváros ókori történelmi központjában zajló metróvonal-építés műszaki vezetője, amikor a külföldi sajtónak bemutatta a legújabb állomásokat május 23-án.    Andrea...