A Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara és az ÉVOSZ elnökei – Nagy Gyula, dr. Hajnóczi Péter és Koji László – április 2-án közös levélben fordultak dr. Boros Anitához, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Környezeti Infrastruktúráért és Fenntarthatóságért felelős államtitkárához.

Mint írják, a koronavírus okozta járvány építési piacra gyakorolt hatását elemezve, különböző szervezetek, vállalkozások számtalan javaslatot fogalmaznak meg. Palkovics László miniszter kérésére a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége is hetente ad helyzetértékelést és összefoglalja javaslatait a járvány ágazatra gyakorolt hatásait elemezve. Ebben a körben általános az a vélemény, hogy a tervező és kivitelező vállalkozások folyamatosan szeretnének dolgozni, illetve aktív foglalkoztatással megtartani a munkahelyeket és a dolgozókat. Ehhez folyamatos megrendelésekre van szükség.

„Szervezeteink részéről, egymással egyetértve szorgalmazzuk annak átgondolását, hogy milyen állami és önkormányzati megrendelésekkel, építési-beruházási feladatok kitűzésével, előrehozatalával lehet mérsékelni a kereslet visszaesését. Jelenleg ugyanis azt tapasztaljuk, hogy az állami és önkormányzati megrendelési körben is a projektek előkészítése lelassult, az ajánlatkérések számossága csökken, az ágazat rendelésállománya fokozatosan esik vissza. Ezt a folyamatot meg kell állítani, a vészhelyzet megszűnésére készülve pedig állami/önkormányzati megrendelési csomagot indokolt előkészíteni.”

A fentieket alátámasztó anyagipari, tervezői, kivitelezői kapacitásmérleg összeállításában az MMK, a MÉK és az ÉVOSZ is vállal feladatot.