A COVID-19 járvány lelassítása most Európa első számú prioritása. Az EU számos kutatási projektet támogat, hogy mielőbb kifejlesszék a védőoltást és megtalálják a hatékony kezelési módot.

 

Az EU számos válaszlépéssel állt elő a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A válság kezelésében összehangolja a tagállamok lépéseit, és a terv egyik legfontosabb része a védőoltás és gyógymód megtalálása.

A járvány lelassítása az elsődleges cél
Az Európai Bizottság 47,5 millió euró kutatási támogatást különített el tizenhét Horizon 2020 projekthez. Ez a kutatásokat összefogó keretprogram, így ez teszi lehetővé a koronavírus legyőzéséhez szükséges ismeretek bővítését. Európa-szerte és azon kívül is 136 kutatócsoport vesz részt a projektekben és dolgozik azon, hogy:

  • a vírusok terjedésének megelőzésére és ellenőrzésére szolgáló jobb megfigyelő rendszer kidolgozásával javítsa a felkészülést és a reakciót egy esetleges járvány kitörésére
  • teszteket végző központokat alakítson ki a gyorsabb és pontosabb diagnosztizálás érdekében
  • új gyógykezeléseket találjon
  • új védőoltást fejlesszen ki.

A kutatók megosztják tapasztalataikat egymással, hogy egyesült erővel lépjenek fel a járvány ellen.
A Bizottság szintén a Horizon 2020 keretébe tartozó innovatív gyógyszerekre vonatkozó kezdeményezés programon keresztül is támogatást nyújt a jelenlegi járvány kezelését érintő kutatásokhoz. Az innovatív gyógyszerekre vonatkozó kezdeményezés az EU és a gyógyszeripari cégek együttműködését segíti elő. A mostani beruházást 90 millió euróra tervezik, amelynek fele az Uniótól, fele pedig a gyógyszeripartól érkezne.
Emellett március 16-án a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésére a német CureVac 80 millió euró összegű uniós támogatást kapott.

A már létező projektek bevetése
Az EU-nak már léteznek olyan pénzügyi mechanizmusai, amelyeket bevethet a kutatások támogatására vészhelyzetek esetében. Ilyen például a PREPARE, amely a kórházakat támogatja a járvány elleni felkészülésben vagy a European Virus Archive, a vírusok virtuális gyűjteménye, amely információt szolgáltat a kutatóknak a diagnózisok felállításához.
Az EU olyan start-upoknak és kis- és középvállalkozásoknak is nyújt pénzügyi segítséget, amelyek a járvány kezeléséhez használható technológiákat és szolgáltatásokat fejlesztenek ki. Ilyen például az EpiShuttle, amely elkülönítőket készít a betegek számára, és az m-TAP, amely vírusrészecske-szűrő technológiákat fejleszt.

Video: https://multimedia.europarl.europa.eu/hu/