A Rosatom Állami Nukleáris társaság 2019 december végén bejelentette, hogy megkezdte villamos energia szolgáltatását a világ első úszó atomerőműve Oroszország távoli sarkához. Az Akademik Lomonosov nevet viselő erőmű a világ harmadik olyan egysége, mely az Északi-sarkkörön található, és elindításával Oroszország immáron 11 nukleáris erőművet üzemeltet. A szolgáltatás megkezdését környezetvédelmi aktivisták tiltakozása övezte.

Az Akademik Lomonosov szeptemberben érkezett Oroszország legészakibb városába, Pevekbe, három héttel azután, hogy 5000 kilométer hosszú útra indult a város felé a sarkvidéki vizeken. Az erőmű ünnepélyes beüzemelését az év végi ünnepkörhöz igazítva december végére időzítették és Pevek város karácsonyfájának fényeit az atomerőmű által termelt villamosenergiát használva kapcsolták fel.
A Rosatom híradása alapján az Akademik Lomonosov két 35 megawattos reaktorát úgy állítják be, hogy helyettesítse a Chukotka autonóm terület elöregedő atomerőművét, továbbá egy széntüzelésű erőművet, ezen felül pedig elegendő energiával látja el Pevek 100 000 főre becsült lakosságát. A tervek szerint 2020-ban beindítják az Akademik Lomonosov kereskedelmi üzemeltetését is, mely több szempontból is indokolt lehet: az úszó atomerőmű építési költségei ismeretlenek, ám a különböző médiumok információi szerint körülbelül 450 millió dollárra becsülhető.
A Greenpeace komoly biztonsági aggályokat fogalmazott meg az új orosz atomerőművel kapcsolatban: „Csernobil jégen”, illetve „Nukleáris Titanic” nevekkel illeti azt. A környezetvédők tiltakozása ellenére a Rosatom vezetősége bejelentette, hogy egy második úszó atomerőművön dolgozik, amely ettől is nagyobb teljesítményű, két 50 megawattos reaktorral fog rendelkezni.

További részletek: http://www.rosatom.ru