Hazaérkezett Albániából az a hét magyar mérnök, akik a november végi földrengésben megsérült épületek, utak, hidak állapotát mérték fel Tiranában, illetve a főváros környékén. Százötven házból 10-re azt mondták, hogy életveszélyes, azokba biztosan nem lehet visszaköltözni.

A Magyar Mérnöki Kamara és a BME Építőmérnöki Kara képviseletében hét szakember egy hétig dolgozott a katasztrófa sújtotta térségben. Volt köztük építőmérnök, geotechnikus, valamint vasbeton, illetve acélszerkezetekre specializálódott statikus. A megrongálódott épületek, közművek, utak és hidak szerkezeti biztonságát mérték fel.
„Ez alatt az egy hét alatt mintegy 150 házat vizsgáltunk át, azoknak az állékonyságát, illetve azt, hogy életveszélyes-e ott lakni, vagy sem. A 150 ház átvizsgálása során körülbelül tízről állapítottuk meg, hogy életveszélyes állapotban van. Ezek mind Tiranában, a fővárosban voltak, ennyi háznál kellett kilakoltatást kérni” – nyilatkozta az M1-nek Joó Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának dékánhelyettese.
A legnehezebb dolguk talán a statikusoknak volt. A helyi hatóságok sokszor az ő szakvéleményük alapján rendelték el egy, a földrengésben megrongálódott ház lebontását.
„Tapintható volt a félelem az emberek körében, akik azért aggódtak, mi fog történni a házukkal. Nagyon fontos volt számukra az, hogy mi, külföldi mérnökök milyen véleményt alkotunk a házaikról, és ez sok esetben megnyugtató volt számukra” – mondta el Pohl Ákos statikus mérnök. (Forrás: hirado.hu)