25 év a mérnökök szolgálatában

Nagy Gyula MMK-elnök,
a szerkesztőbizottság elnöke

Újabb jubileumhoz érkeztünk, 1994 szeptemberében jelent meg a Mérnök Újság első száma. Az akkori szerkesztők a lap előszavában a tagság gyors és hatékony tájékoztatását jelölték meg fő feladatként, kiemelve, hogy „a mérnöki tevékenység minden oldalával, eredményeivel és problémáival” foglalkozni kell.

25 év alatt a lap számos külső átalakításon, belső megújuláson esett át, de az eredeti szándék, a mérnökök szolgálata változatlan maradt. Az évek során több kiadói szervezet biztosította a megjelenést. Többször változott a külső megjelenés, a belső tartalom szerkesztési elve.   

A mostani számtól új formátumú lapot vehet kezébe az olvasó, a cél viszont változatlan. Olyan folyóiratot kell készítenünk, amely nemcsak a külső és belső problémáinkra keres megoldást, de a XXI. század kihívásainak megfelelve kitekintést ad a minket körülvevő világra is. A lapnak olyan témákkal is foglalkoznia kell, amelyek szélesebb kör érdeklődését is felkelthetik, de változatlanul a mérnöki hivatás egyik legerősebb kommunikációs bástyájának kell maradnia. A belső tartalom változása mellett olvashatóbbá, áttekinthetőbbé vált a szerkesztés, a szövegek tördelése.

Éppen egy éve már az MMK saját kiadásában jelenik meg az újság, ez idő alatt megtapasztaltuk a lapkiadás szépségeit, de nehézségeit is. A tagság között megoszlanak a vélemények a nyomtatott és a digitális változat fontossága, használhatósága között. Ha a könnyen hozzáférhető, gyors információáramlás tartalmi korlát nélküli igényét vesszük alapul, akkor a digitális változat a használhatóbb, de ha át akarjuk élni a nyomtatott változat adta élményt, akkor nem kérdés, melyiket válasszuk. A választás lehetőségét biztosítanunk kell, így a nyomtatott változat mellett hamarosan elérhető lesz a Mérnök Újság új webes felülete, ahol bővebb és frissebb tartalmak, a nyomtatott változat terjedelmi korlátai miatt megjelenni nem tudó információk, valamint mérnökmagazinunk archív számainak lapozható online formátuma is elérhető lesz. Természetesen a fejlesztés ezzel nem áll meg, a kamara tagságának igényeit, véleményét figyelembe véve kell kialakítani a nyomtatott és a digitális változat tartalmát, megjelenési formáját, amely a szakmai tartalom mellett a gazdaságos működtetést is lehetővé teszi. A nem kis feladat megvalósításához várjuk a tagság, a testületek támogatását és közreműködését.

A lapban olvasható a 25 év története, bemutatva a kezdetet, a folyóirat fejlődésének folyamatát, mellékletként pedig az újság első számának reprint kiadását vehetik kézbe.

Köszönet az alapítóknak, köszönet a cikkek szerzőinek, köszönet a lap szerkesztésében, kiadásában közreműködőknek, a mérnököknek, azoknak, akik fáradságot nem kímélve idejüket, energiájukat áldozták a lap működtetése érdekében. Bízom benne, hogy a Mérnök Újság következő 25 éve is a mérnökök szolgálatában fog eltelni.