6° C
Ma 2024. április 24., szerda, György napja van.
6° C
Ma 2024. április 24., szerda, György napja van.
Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen – jelentette be április 24-én közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).    A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első...

Hét szuperkeskeny felhőkarcoló, ami megváltoztatta New York látképét

ápr 18, 2022 | kitekintő

A világ legkeskenyebb felhőkarcolójának múlt havi megnyitását követően a brit Dezeen Magazin nyomán összegyűjtöttük azon hét szuperkeskeny felhőkarcolót, amelyek megváltoztatták a nagy alma látképét.

 

A szuperkeskeny felhőkarcolók, más néven ceruzatornyok az elmúlt évtizedben kezdtek el szaporodni New Yorkban, melyek sorát a SHoP Architects 111 West 57th Street-i épülete fejelte meg, ami egyben a világ legvékonyabb felhőkarcolója címet is megkaparintotta. Bár nincs hivatalos arányszám annak meghatározására, hogy egy felhőkarcolót szuperkeskenynek lehet-e nevezni, általában úgy tartják, hogy legalább tízszer olyan magasnak kell lenniük, mint a legkeskenyebb pontján mérhető szélességük. A nagy verseny jellemezte ingatlanpiac és a New York-i luxus társasházak iránti kereslet miatt a beton és az acél terén elért fejlődés, valamint a szél hatását ellensúlyozó súlyok alkalmazása tette lehetővé ezen konstrukciók tervező asztalról történő kilépését.

Íme a hét ceruzatorony, mely megváltoztatta New York látképét:

 

111 West 57th Street, SHoP Architects (2022)

A múlt hónapban elkészült 111 West 57th a világ legkeskenyebb felhőkarcolója a maga elképesztő 24:1 arányával. A SHoP Architects által tervezett luxustorony, amely ceruzaszerűen keskenyedik, emeletenként csak egy társasházi lakást tartalmaz. A Billionaire’s Row néven ismert területen helyezkedik el, északról a Central Parkra, délről pedig Lower Manhattanre néz.

A torony építése 2014-ben kezdődött, de 2017-ben pénzügyi nehézségek miatt leállt. A torony a befejezéshez közeledve kapott némi kritikus megjegyzést a felsőbb szintekről utcára hullott jég miatt, ami sérüléseket és lezárásokat is okozott.

 

Central Park Tower: Adrian Smith + Gordon Gill (2019)

A Central Park Tower a maga 472 méteres magasságával jelenleg a világ legmagasabb lakóépülete. A 18:1 arányú épület 2019-ben érte el teljes magasságát, és 2021-ben nyitotta meg kapuit a lakók előtt. A chicagói székhelyű Adrian Smith + Gordon Gill építészstúdió tervezte a szaúd-arábiai Jeddah Tower-t is, amely, ha elkészül, a világ legmagasabb felhőkarcolója lesz.

 

53W53, Jean Nouvel (2019)

A 2019-ben elkészült toronyházat, melyet a New York-i múzeum közelsége miatt MoMa-toronyként is emlegetnek, Jean Nouvel Pritzker-díjas francia építész tervezte. A 77 emeletes,320 méter magas épület a 11. legmagasabb épület a városban, magassága és szélessége 12:1 arányban van. Az építész a megnyitón azt mondta: „Az építészet művészet, és az építészet a helyzetéből, a kontextusából születik”.

 

Selene by Foster + Partners (2019)

A Mies van der Rohe tervezte Seagram Building melletti 63 emeletes felhőkarcolót Manhattan Midtownjában a brit Foster + Partners építésziroda tervezte, hogy kontrasztot alkosson szomszédjával. „A Seagram sötét bronzszínével szemben a mi tornyunknak tiszta fehér, hullámzó héja lesz. Arányai szinte lehetetlenül karcsúak, a kilátás pedig egyszerűen hihetetlen lesz” – mondta a Foster + Partners alapítója, Norman Foster. A korábban 100 East 53rd Street néven épült, 94 egységet tartalmazó lakótorony 2019-ben készült el, magasság-szélesség aránya pedig körülbelül 15:1.

 

Madison Square Park a Kohn Pedersen Fox tervei alapján (2017)

A Flatiron kerület legmagasabb épülete, a Madison Square Park 237 méter magas. A 65 emeletes, KPF által tervezett felhőkarcoló nagyon keskeny az alapnál, a magassági aránya 13:1, ám kissé kifelé lejt, így a középső rész szélesebb, mint az alsó rész.

 

56 Leonard by Herzog de Meuron (2017)

A Herzog de Meuron által tervezett 56 Leonard felhőkarcoló Lower Manhattan Tribeca negyedében található. A 60 emeletes épületet a helyiek „Jenga-toronyként” emlegetik homlokzatának szaggatott, egymásra rakott jellege miatt. Legvékonyabb részén 10,5:1 arányú, így éppen csak fér bele a szuperkeskeny felhőkarcoló kategóriába.

 

432 Park Avenue by Rafael Viñoly Architects (2015)

Az uruguayi építész, Rafael Viñoly stúdiója által tervezett, 392,1 méter magas, 85 emeletes, egységes burkolatú felhőkarcoló a szupervékony felhőkarcoló tervezésének korai példája volt, magassága és szélessége 15:1 arányú. Elkészülte után a 432 Park Avenue lakóit árvizek és a széltől való kilengések gyötörték, így a torony némileg emblematikussá vált a szupervékony felhőkarcolókkal kapcsolatos problémákra, ami arra késztette az építészt, hogy bocsánatot kérjen az elhibázott részletekért.

 

Forrás: Seven super-skinny skyscrapers changing New York City’s skyline (dezeen.com)

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen – jelentette be április 24-én közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).    A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első...