7° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
7° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...

A digitalizálás és az adatok kulcsfontosságúak a jövő energiarendszerei szempontjából

márc 17, 2022 | kitekintő

Az energetikai átállás minden idők egyik legnagyobb digitalizálási projektje, amely sok kérdést vet fel: Hány új generációs erőműre van szükség? Milyen hatása lesz a több millió elektromos autónak és hőszivattyúnak? Hogyan változik a vásárlói magatartás, ha a fenntarthatóság és az energiahatékonyság a magánéletben is egyre fontosabbá válik, és a saját termelésű zöld villamos energiát optimálisan kívánják felhasználni? Az energiarendszer az energetikai átalakulás minden egyes lépésével összetettebbé válik, éppen ezért egyre nagyobb igényeket támaszt. De hogyan kezelhető ez a hatalmas komplexitás? A digitalizálás és az adatok megváltoztatják a jövő energiarendszerét.

 

Alig 10 évvel ezelőtt Németországban a legtöbb villamos energia a nagy erőművekből származott, amelyek több mint 100 helyszínre koncentrálódtak. A megtermelt villamos energiát „egyirányú energia utcákon” juttatták el a háztartásokba. Ma mindenhol körforgalmak vannak. Németországban már több mint kétmillió decentralizált rendszer termel zöld áramot szélből és napból. Csak Európában az E.ON (az egyik legnagyobb német energiavállalat) mára körülbelül egymillió megújuló rendszert integrált elosztóhálózataiba, beleértve a németországi rendszerek kétharmadát.

 

Németország célja, hogy 2045-re klímasemleges legyen

Az energiarendszert fenekestül forgatták fel. Ezzel együtt még csak egy gyors fejlődés elején járunk, amely hatalmas hatással lesz a következő két évtizedre. Ahhoz, hogy Németország 2045-ben valóban klímasemleges lehessen, a megújuló energiák és így az elektromos hálózatok bővítésének is jelentősen növekednie kell. Hiszen nem csak a jelenlegi áramfogyasztásunknak kell zöldülnie. Az Agora Energiewende agytröszt szerint 2030 és 2045 között csaknem 60 százalékkal, mintegy 1000 terawattórára nő a villamosenergia-fogyasztás Németországban. A megújuló energiaforrások bővítésének és a hálózatnak is lépést kell tartania ezzel a növekvő kereslettel. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy Németországban és Európában még milliónyi időjárásfüggő napelem- és szélrendszert akarnak az elosztóhálózatokba integrálni – másrészt pedig több millió új klímabarát hőszivattyút és elektromos autót is szinkronizálni kell a változó kapacitású áramtermelőkkel.

Ezzel a drámaian növekvő rendszerkomplexummal az E.ON nemcsak lépést akar tartani, hanem egy lépéssel előbbre akar járni. A digitalizálás segít abban, hogy aktívan és a lehető legköltséghatékonyabban alakítsák, sőt felgyorsítsák a fenntartható energiarendszerre való átállást. Szerintük ehhez az energiaértéklánc minden szintjén következetes digitalizálásra van szükség. Ma is minden háztulajdonos lehívhat műholdképet a háza tetejéről. A cég kiszámolja, hogy melyik beruházáshoz milyen éves hozam lehetséges egy napelemes rendszerben, amit a vásárló azonnal megrendelhet. A digitális mérőeszközök, úgynevezett okosmérők telepítésével olyan valós idejű adatokat kapunk, amelyek nemcsak a személyes energiaátállást segítik, hanem a rendszervezérléshez is sürgősen szükségünk van. A mesterséges intelligencia (AI) már most segít a termelés és a fogyasztás helyi egyensúlyának megteremtésében.

 

Hogyan lehet a zöld villamos energiát optimálisan felhasználni?

A mesterséges intelligencia alapú rendszerek pontosan megmondják, hogy milyen teljesítményre számíthatunk, és úgy kapcsolják be vagy ki a rendszereket, hogy a hálózat stabilitása megmaradjon, és a zöld villamos energia egyidejűleg optimálisan kerüljön felhasználásra. Az úgynevezett meta-előrejelzésekkel azt is ki tudják számolni, hogy másnap, vagy akár a következő órákban mekkora lesz a szél egy szélerőműben. De a hagyományos számítási teljesítmény a jövőben már nem lesz elegendő a teljes rendszer vezérléséhez, ezért folytatunk intenzív kutatást a kvantumszámítással kapcsolatban.

Egyedül a német E.ON 22 milliárd eurót fektet be a következő öt évben az elosztóhálózatok bővítésébe és digitalizálásába. Az a rendszer, amelyben korábban központilag termelték az energiát, és szakaszosan osztották el a fogyasztókhoz, most az energia és az energetikai megoldások decentralizált hálózatává alakul át. A jövőkép egy növekvő decentralizált platform, amelyen az emberek és a rendszerek digitálisan kommunikálnak egymással, és amelyet folyamatosan intelligensen optimalizálnak – a gyorsabb és hatékonyabb energiaátállás, és a klímabarát jövő érdekében.

 

 

Forrás: https://www.focus.de/finanzen/news/gastbeitrag-vorstandsmitglied-digital-bei-e-on-die-digitalisierung-der-energiewende-muss-fahrt-aufnehmen_id_59151332.html?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter_FINANZEN   

 

Nyitókép: Agora Energiewende

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...