5° C
Ma 2024. április 25., csütörtök, Márk napja van.
5° C
Ma 2024. április 25., csütörtök, Márk napja van.
Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen – jelentette be április 24-én közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).    A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első...

Ütemterv szerint haladnak a bicskei intermodális csomópont munkálatai

márc 2, 2022 | országjáró

Tovább folytatódnak és az előzetes ütemezésnek megfelelően haladnak a NIF Zrt. beruházásban megvalósuló bicskei intermodális csomópont fejlesztési munkálatai. A projekt általános célja többek között a közösségi közlekedés színvonalának, valamint a szolgáltatás minőségének javítása a közlekedők igényeinek megfelelően. A kivitelezési munka alakulásáról tartott sajtótájékoztatót Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, Bálint Istvánné, Bicske város polgármestere és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.
 

 

A projekt komplexitását mutatja, hogy a bicskei vasútállomás térségének fejlesztési feladatai két fő ütemben valósulnak meg. A projekt 2021 júniusában kezdődött meg, azóta kül- és belterületi munkavégzés van folyamatban. A vasútállomástól nyugatra épülő új Tatai út és Csákvári út közötti összekötő út alépítményi munkái és az épületbontási munkálatok befejeződtek, a vasút fölött átvezető közúti felüljáró átépítése, a gyalogos aluljáró meghosszabbítása, továbbá fakivágások és előkészítő munkák vannak jelenleg folyamatban. A tavalyi év második felében elindult a déli oldalon megvalósuló P+R parkoló és körforgalom, a vasúti közrakodó vágányok burkolt rakterületének, és azok megközelítő útjának kivitelezése, a gyalogos peronaluljáró akadálymentes meghosszabbítása, a fejlesztéssel érintett terület csapadékvíz-elvezető rendszerének kialakítása, átépítése és a közműkiváltási munkák ütemezett megvalósítása. 2022. első negyedévében folytatódnak a déli P+R parkoló és az összekötő út földmunkálatai, valamint a gyalogos peronaluljáró meghosszabbítása a lépcsőkar és a liftakna építésével. Ezen kívül megkezdődnek az új rakodóvágányok nagytömegű földmunkái, valamint az összekötő úton a védőréteg építése. Jelenleg az első ütem munkálatai zajlanak, várhatóan 2023 októberében készül el ez az ütem.

Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos elmondta: „Nagyon hosszú utat jártunk be amíg eljutottunk idáig. Mára már mindenki láthatja, az elvégzett munka nem volt hiábavaló, hiszen épül az utasforgalmi aluljáró Csákvári út felőli kijárata, az elkerülő út, folyamatban van a vasúti felüljáró átépítése és a közrakodó kiköltöztetése a lakóterületen kívülre is jó ütemben halad. Készülnek a Szent István utat a Kinizsi utca, Csákvári úttal összekötő, teljesértékű közúti aluljárójának és a Magyar Királyi típustervek alapján készült és 1983-ban lerombolt vasútállomás épületének újjáépítéséhez szükséges építészeti tervek. Ha azt szeretnénk, hogy a beruházás ezen elemei is elkészüljenek, akkor nem térhetünk vissza a kudarcokkal teli 2010 előtti időszakhoz, hanem tovább kell haladnunk a megkezdett úton.”

Bálint Istvánné, Bicske város polgármestere kiemelte: „Azt gondolom, ez egy óriási előrelépés a város életében, minden szempontból. A könnyebb megközelíthetőség, a minőségi, összehangolt tömegközlekedés a fejlődés záloga egy kisváros életében. Mi most nagyot lépünk előre.”

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hozzátette:A NIF Zrt. beruházásának célja a közösségi közlekedés színvonalának javítása, az utazási igényeknek megfelelő, megbízható vasúti szolgáltatás biztosítása, a jelenlegi utazási részarányok megőrzése, hosszabb távon a tömegközlekedés arányának lehetőség szerinti növelése, Volánbusz járatokról átszálló és módváltó tömegközlekedési csomópont létrehozása. A meglévő parkolási állapotok rendezése érdekében, kulturált P+R parkolók és fedett kerékpártárolók telepítésére, kialakítására kerül sor.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap terhére valósul meg. A kivitelezést a V-Híd Építő Zártkörűen Működő Részvénytársaság végzi nettó 9 924 882 416 Ft értékben.

 

Forrás: NIF

 

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen – jelentette be április 24-én közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).    A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első...