8° C
Ma 2024. április 24., szerda, György napja van.
8° C
Ma 2024. április 24., szerda, György napja van.
Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen – jelentette be április 24-én közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).    A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első...

88 éves korában elhunyt Richard Rogers Pritzker-díjas építész

dec 20, 2021 | kitekintő

A nagyformátumú építésznek olyan mérföldkőnek számító épületeket köszönhetünk, mint a párizsi Centre Pompidou, a New York-i World Trade Center 3. számú tornya és a londoni Millennium Dome. Rogers „csendesen hunyt el” – erősítették meg december 19-én a CNN-nek.
 

 

Nemzedékének egyik legjellegzetesebb építésze volt, akinek építészeti stílusa egyszerre volt azonnal felismerhető és rendkívül alkalmazkodó. Rogers 1933-ban született az olaszországi Firenzében egy angol-olasz családban. A család 1939-ben költözött Nagy-Britanniába. Miután a londoni Architectural Associationbe járt, Rogers az Egyesült Államokban, a Yale Egyetemen tanult, ahol összebarátkozott brit építésztársával, Norman Fosterrel. A diploma megszerzése után, 1963-ban a két férfi Rogers akkori feleségével, Su Rogers-szel és Wendy Cheesmannel – akit Foster 1964-ben vett feleségül – egyesítette erőit, és megalapították a Team 4 építészirodát.

A kvartett mindössze négy évig maradt együtt, de ez idő alatt kitörölhetetlen nyomot hagytak a brit építészetben, és a brit high-tech építészeti stílus vezető nevei lettek. Vasárnap özönlöttek a Rogersnek szóló tisztelgések, Foster az elsők között kommentálta az Instagramon, Rogerst „legrégebbi és legközelebbi barátjának” nevezte, és azt mondta, hogy „nagyon fog hiányozni”. A Twitteren a New York Times építészkritikusa, Michael Kimmelman úgy jellemezte Rogers-t, mint „egy hatalmas emberségű, életerős és vizuális zseniális építész, aki a legnagyobbak közé tartozik, és nem utolsósorban a civil társadalom és az utcák élete iránti mély elkötelezettsége miatt nagyszerű”.

 

Az olasz építész Renzo Piano építészhez csatlakozva Rogers 1977-ben a párizsi Pompidou Központ befejezésével vált ismertté. Az első bemutatásakor igen ellentmondásos épület Párizs egyik legismertebb nevezetességévé vált, eltérve a korábbi múzeumok klasszikus aurájától. A high-tech stílusra jellemző – a szerkezetek, mint például a gerendák, valamint a csővezetékek láthatóan megjelennek –, hogy a belső tér maximalizálása érdekében az épület szolgáltatásait, például a szennyvízcsöveket és a lifteket az épület külső oldalán helyezték el.

1986-ban Rogers, aki akkoriban Richard Rogers Partnership néven dolgozott, egy másik híres épületet is ugyanebben a stílusban fejezett be: a Lloyd’s of London székházát. Eleinte ezt is heves kritikák érték, de mára a város egyik legikonikusabb épületévé vált. 2011-ben a Lloyd’s épülete megkapta az I. fokozatú műemléki védettséget, így egyike azon kevés modern épületeknek, amelyek megkapták Nagy-Britannia legrangosabb minősítését. 

2007-ben Rogers cégét Rogers Stirk Harbour + Partners névre keresztelték át, hogy tükrözze az építész kollégák, Graham Stirk és Ivan Harbour munkásságát. A cég világszerte rányomta bélyegét a városokra, olyan avantgárd épületeket tervezve, mint az Emberi Jogok Európai Bírósága a franciaországi Strasbourgban és a Millennium Dome Londonban. A Rogers Stirk Harbour + Partners vasárnapi közleményében „társaságkedvelőnek, mindig teljesen státuszmentesnek, mindig befogadónak, mindig felfedezőnek és előre tekintőnek” jellemezte egykori kollégáját. „Hatalmas lendülettel és karizmával rendelkező ember volt, de ugyanúgy civilizált és tisztességes ember, aki elkötelezett volt az építészet, az urbanisztika, a város életének, a politikai elkötelezettségnek és a pozitív társadalmi változásoknak a művészete és tudománya iránt” – tette hozzá a közlemény. Rogers irodája 2006-ban a madridi Barajas nemzetközi repülőtér 4-es termináljának építéséért, 2009-ben pedig a londoni Maggie’s Centre, egy rákbetegeket kezelő intézményért kapta meg a Brit Királyi Építészeti Intézet Stirling-díját. Az építész 2007-ben megkapta az építészeti Nobel-díjként ismert Pritzker-díjat is. Rogers-t 1991-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte. A Munkáspárt 1996-ban élethossziglani taggá avatta, és a Riverside-i Rogers báró (Baron Rogers of Riverside) címet adományozta neki.

 

Forrás: https://edition.cnn.com/style/article/richard-rogers-death/index.html

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

Az ötödik kutat fúrják a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen – jelentette be április 24-én közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).    A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első...