A Nielsen Jenkins ausztrál építészstúdió rendkívül ellenálló házat készített, amelynek buja zöld udvarát magas tömbfalak védik a szélsőséges bozóttüzektől.
 

 

A „Mt Coot-Tha” ház egy kihívásokkal teli, meredek helyen, a Mt Coot-Tha lábánál, Brisbane Bardon külvárosában található. A helyi stúdió a második legmagasabb bozóttűzvédelmi szint (BAL40) követelményeinek megfelelően az otthont alacsony, lejtős egységek sorozataként tervezte, amelyeket egy háromszoros magasságú, és az erdős területre lépcsőszerűen felkúszó „polgári léptékű” lépcsőházi tömb köt össze.

 

Az egyes tömbök ferde tetővonala követi a telek lejtését felfelé, mindegyik hullámlemezzel burkolt, tömbfalazott alapra épült. Az anyagválasztások kívül-belül a BAL40 minősítésnek megfelelően történtek, ami azt is megkövetelte, hogy a nyílások körüli hézagok ne legyenek három milliméternél nagyobbak. „A robusztus anyagokat úgy használtuk fel, hogy a továbbiakban ne legyen szükség karbantartásra, és az épület idővel tovább tudjon terjeszkedni a domboldalba” – magyarázta Nielsen Jenkins.

A gyakori szintváltozásokat kihasználva a magas panorámaablakok, a tetőablakok és a gondosan keretezett nyílások keveréke azt az érzést hivatott megragadni, hogy az ember „hátradőlve” nézze az erdőt. A nyílások az alsó szinteken a fatörzsekhez, a felső szinteken pedig a lombkoronához igazodnak. A ház kerülete körül egy sor „vizes falat” húztak el a szárazföldi vízáramlás kezelése érdekében, amelyek kis, sík udvari területként szolgálnak, és a sűrűn benőtt erdő tisztásait utánozzák. Ez az elrendezés a földszinten egy garázst, az első emeleten egy nagy nappali, étkező és konyhai területet, a második emeleten pedig a fő hálószobák számára kialakított helyiségeket biztosít.

A lejtő meredeksége miatt az első emeleten kisebb szintváltások sorozata található, a nappalitól és az erkélytől a konyha felé lépcsőzve, amely egy nagy belső udvarra néz. „Ezek a kisebb szelvényeltolódások lehetővé teszik, hogy a ház lakóterével szomszédos, földszintes udvari tér egyfajta „falusi zöldterületté” váljon, amely körül a mindennapi élet rituáléi zajlanak” – írta le a stúdió.

 

Forrás és fotók: Nielsen Jenkins designs Brisbane home to withstand bushfires (dezeen.com)