16° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
16° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...

Hordjunk maszkot beltérben? Attól függ…

júl 12, 2021 | kitekintő

Májusban az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) új, kevésbé korlátozó ajánlásokat adott ki a maszk viselésére azok számára, akiket már beoltottak a COVID-19 ellen.
 

 

A legfrissebb irányelvek szerint a beoltott emberek mostantól a legtöbb beltéri és kültéri környezetben maszk nélkül járhatnak, a nem beoltott emberek pedig lemondhatnak a maszk viseléséről a szabadban, amennyiben nem tartózkodnak zsúfolt környezetben.  Az USA után hazánkban is megtörténtek az enyhítések, köszönhetően a kedvező adatoknak és a több, mint 5,5 millió beoltottnak. Ugyanakkor a koronavírus fertőzőbb delta változata miatt – amely mostanában terjed az Egyesült Államokban és immár Európában is –, az Egészségügyi Világszervezet most azt javasolja, hogy még az oltott személyek is viseljenek maszkot és tartsanak távolságot más emberek közelében.

Mi az igazság? Nem lesz baj, ha az oltott emberek eldobják a maszkjukat? A Live Science portál két szakértőt kérdezett meg a témában. 

Nézzük először azokat a beoltott embereket, akik beltérben leveszik a maszkot: „A legtöbb esetben egyetértenék a CDC ajánlásával” – nyilatkozta dr. Thomas Kingsley, a minnesotai Mayo Klinika adjunktusa és a COVID-19 technológiával és kutatással foglalkozó PathCheck Alapítvány vezető epidemiológusa. „Tanulmányok kimutatták, hogy az Egyesült Államokban jelenleg rendelkezésre álló valamennyi COVID-19 vakcina csökkenti a megbetegedés kockázatát, és rendkívül hatékony a súlyos megbetegedések és a halálozás megelőzésében”.

Másképpen fogalmazva, a beoltott emberek még mindig elkaphatják a COVID-19-et, de a fertőzés kockázata most már sokkal kisebb. És ha mégis megfertőződnek, a tünetek valószínűleg enyhék lesznek. Néhány embernek azonban óvatosabban kell eljárnia. Kingsley szerint azoknak, akik nincsenek beoltva, maszkot kell viselniük beltérben. Ezen felül az oltott emberek bizonyos csoportjának is – különösen az időseknek és az immunhiányos betegeknek – továbbra is maszkot kellene viselniük, amikor beltérben tartózkodnak, mondta Kingsley.

„Kevesebb adat áll rendelkezésre a COVID-19 vakcina klinikai hatékonyságáról azoknál, akik immunhiányosak vagy 65 évesnél idősebbek” – magyarázta Kingsley a Live Science-nek. A vakcinák klinikai vizsgálataiból kizárták például az immunhiányos embereket, beleértve a bizonyos autoimmun betegségben szenvedő vagy immunszuppresszív gyógyszereket szedő embereket. Emellett a JAMA Internal Medicine című folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy a 65 évnél idősebb embereket gyakran kizárták az Egyesült Államokban végzett klinikai vakcinakísérletekből. Náluk a COVID-19 okozta halálozás kockázata is legalább egy nagyságrenddel magasabb, mint a fiatalabb betegeké. Kingsley szerint mind az immunhiányosoknak, mind a 65 év felettieknek óvatosabbnak kell lenniük, mint ahogyan azt a CDC javasolja, és csak akkor szabaduljanak meg beltérben a maszktól, ha már beoltották őket, és a vírus terjedése megszűnt.

Kingsley szerint a súlyos COVID-19 kockázat minimalizálásának egyik módja az lenne, hogy a magasabb kockázatú csoportok esetében is csak akkor hagyjanak fel beltéren a maszk viselésével, ha egy adott megyében vagy államban 45 napon belül nem jelentenek eseteket. Egy járvány kitörése során az emberek tünetei általában 15 nappal a fertőzés után megszűnnek, ami azt jelenti, hogy a 45 nap körülbelül három generációnyi terjedési időnek felel meg – állítja Kingsley. Ha tehát egy közösségben 45 napon belül nem sok megbetegedés fordul elő, akkor már nem valószínű, hogy egy újabb, nem dokumentált járvány settenkedik a körzetben.

Dr. Rachel Chasan, a New York-i Mount Sinai Kórház fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa egyetértett Kingsley-vel abban, hogy az immunhiányos emberek szürke zónába tartoznak. „Ahogy az adatok megjelennek, aggodalmak merülnek fel, hogy az immunhiányos emberek talán nem olyan jól védettek a fertőzéssel szemben” – mondta Chasan a Live Science-nek. „Ezt figyelembe véve, azoknak, akik immunhiányos állapotban vannak vagy immunszuppresszív gyógyszert szednek, beszélniük kell az orvosukkal.”

Dr. Chasan azt tanácsolja az immunhiányos egyéneknek, hogy oltottsági állapotuktól függetlenül továbbra is legyenek óvatosak. Ennek egyik módja, ha beltérben is maszkot viselnek – mondta. (Az Egyesült Államokban a tömegközlekedési eszközökön, például a repülőtereken kötelező a maszk viselése, és a CDC azt javasolja, hogy még a beoltottak is viseljenek maszkot a zsúfolt rendezvényeken, például koncerteken.)

Egy másik lehetőség, hogy az emberek levehetik a maszkot, de ez magában hordozza annak a lehetőségét, hogy a jövőben újra fel kell venniük. Még mindig nem tudjuk, hogy az oltás utáni immunválasz mennyi ideig tart. Jelenleg az Egyesült Államokban is használt mRNS-vakcinák jól működnek az ismert változatok ellen, azonban nem tudjuk, hogy a jövőbeli vírusváltozatok hogyan reagálnak a jelenleg alkalmazott vakcinákra – mondta Kingsley. (A Johnson & Johnson oltóanyagának vírus-mutánsok elleni hatékonyságáról keveset tudunk). Azaz „a maszkok viselésével kapcsolatos iránymutatásokat dinamikusnak kell tekinteni, és a kutatásaink eredménye a COVID-19 világjárvány alakulásának függvényében változhatnak”. Dr Chasan egyetértett ezzel: „A világjárvány során többször is alkalmazkodnunk kellett az új tudományos információkhoz, arra számítok, hogy ez a következő hetekben és hónapokban is így lesz.”

 

Forrás: Should you still wear a mask indoors? It depends | Live Science

 

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...