9° C
Ma 2024. április 23., kedd, Béla napja van.
9° C
Ma 2024. április 23., kedd, Béla napja van.

Remekmű a Fekete-erdőben

márc 3, 2021 | kitekintő

Három és fél éves építkezést követően 2020 októberében adták át a kivitelezők a Fekete-erdei Nemzeti Park Látogató- és Információs Központját (német rövidítéssel: BIZ vagyis Besucher- und Informationszentrum). A Ruhestein-hágón, a Fekete-erdőt átszelő főút mentén, mintegy 900 m magasságban, erdős lejtők metszéspontjában áll az első blikkre nehezen értelmezhető épület, amely a 2014-ben létesült 10 ezer hektáros, a Fekete-Erdő északi, baden-württembergi részén elterülő park központja.

 

A kelet-hesseni Dipperz-ből származó Sturm és Wartzeck építészek látványos faépülete az Európa-szerte meghirdetett interdiszciplináris pályázat nyertes terveként vált ismertté. Az interdiszciplináris jelen esetben azt jelenti, hogy az építészekkel szemben elvárás volt, hogy szerkezeti mérnökökkel, épületgépészekkel és tájépítészekkel együtt, csapatként pályázzanak.

A BIZ épületeit és a kilátót fenyő zsindely borítja. Ahhoz, hogy ezeket rögzíteni tudják, a homlokzatra egy fa alépítményt kellett 200 mm hosszú, és tíz milliméter átmérőjű tiplikkel, valamint süllyesztett fejű csavarokkal a betonszerkezethez rögzíteni.  A fát, mint építőanyagot egyébként nem csupán a betöltendő funkció, de a fenntarthatóság miatt is preferálták, emellett az épületeket a passzívház szabványoknak megfelelően szigetelték. A szükséges hőt fapelletekkel állítják elő, amit kiegészít a fotovoltaikus rendszer és az esővíz visszaforgató rendszer. De a megrendelő, vagyis Baden-Württemberg tartomány egyik elvárása az volt, hogy az építkezéshez a lehető legkevesebb fát vágják ki. A tervezőknek figyelembe kellett venniük azt is, hogy a BIZ egy földrengés-veszélyeztetett területén található, emellett a telente előforduló magas hóréteget is el kell bírnia.

Az új, interaktív kiállítás az erdő mélyének titkaival foglalkozik, emellett egy mozi, az erdőre kifutó „Skywalk”, és persze bolt és kávézó teszi vonzóvá a Fekete-erdőt, abban az esetben is, ha történetesen esik az eső, vihar vagy éppen hóvihar tombol.

A Skywalk egy kidőlt fára emlékeztető lebegő kifutó a tájba, amely a völgy és a fák lombkoronája fölé magasodva kínál egyedülálló rálátást a sűrű, tömött, kicsit a német Grimm mesék világát idéző erdőre. A ragasztott laminált fából készült rácsos lebegő híd fesztávolsága 65 méter. (Tervezésénél, a teherhordó szerkezet megalkotásánál a hídépítő mérnökök szaktudására is szükség volt.) Akinek ez a látvány nem lenne elegendő, az felmászhat a 34 méter magas kilátótoronyba is, amely laminált faanyagból készült, és 15 fokban megdöntve magasodik a táj fölé úgy, hogy közben annak részévé válik.

A BIZ 2021 májusától kezdve – a koronahelyzet függvényében – fokozatosan nyitja majd meg kapuit a látogatók előtt.

 

Forrás:

https://www.ingenieur.de/fachmedien/bauingenieur/ingenieurbauwerke/fassade-sicher-befestigt/

https://www.deutsches-ingenieurblatt.de/archiv/archiv-deutsches-ingenieurblatt/artikel/2021/dib-1-2021/28996-roehren-stapel-kreuz-und-quer/