8° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
8° C
Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van.
Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...

Sanghaj „sétáló” épülete

nov 5, 2020 | fókusz

A kínai metropolisz keleti, Huangpu kerületén októberben áthaladó lakosok szokatlan látványba botlottak: egy „sétáló” épületbe – adta hírül a CNN. Egy 85 éves általános iskolát – teljes egészében – felemeltek a földről, és a „sétagépnek” nevezett új technológiát használva áthelyezték.

 

 

Lan Wuji, a projekt fő műszaki felügyelője elmondta, hogy a város a történelmi építmények megőrzése érdekében a mérnökök közel 200 mobil támaszt rögzítettek az ötemeletes épület alatt. A támaszok robotlábakként viselkednek: két csoportra oszlanak, felváltva emelkednek fel és le, utánozva az emberi lépést. A szerkezethez csatolt érzékelők segítenek szabályozni az épület előrehaladását – mondta Lan, akinek cége, a Shanghai Evolution Shift fejlesztette ki az új technológiát 2018-ban. „Mintha mankót adna az épületnek, hogy felállhasson, majd sétáljon” – tette hozzá a mérnök. A dolgozóknak először ki kellett ásniuk az épületet, hogy a 198 mobil támaszt az alatta lévő helyekre telepítsék – magyarázta Wuji. Miután az épület oszlopait megcsonkították, a robot „lábakat” felfelé nyújtották, emelve az épületet, mielőtt továbbléptek volna. Az épületet szintén el kellett forgatni, és görbe utat kellett követnie az áthelyezéséig ahelyett, hogy csak egyenes vonalban mozogna – ez egy újabb kihívás, amely új módszert igényelt. 18 nap alatt az épületet 21 fokkal elforgatták, és 62 méterre mozogtak új helyükre. Az épület mozgatásának több módja is van: síneken csúsztatható, vagy például járművek vontathatják, ám a 7600 tonnás Lagena Általános Iskola új kihívást jelentett: T alakú, míg a korábban áthelyezett épületek négyzet vagy téglalap alakúak voltak. A szabálytalan forma azt jelentette, hogy a hagyományos húzási vagy csúsztatási módszerek nem működtek volna, mert kétséges, hogy ellenálltak volna az oldalirányú erőknek. „Az ezen a területen végzett 23 éves munkám során nem láttam más olyan céget, amely görbén képes struktúrákat mozgatni” – tette hozzá a műszaki felügyelő.

Az áthelyezés október 15-én fejeződött be, a régi iskolaépület az örökségvédelem és a kulturális oktatás központja lett. A Huangpu kerületi kormány nyilatkozata szerint a Lagena Általános Iskolát 1935-ben építtette Sanghaj egykori francia koncessziójának önkormányzati testülete. A mostani áthelyezésre azért volt szükség, hogy helyet kapjon egy új kereskedelmi és irodakomplexum ennek helyén, amelynek várható átadása 2023-ban lesz.

 

Évtizedek pusztulása

Az elmúlt évtizedekben Kína gyors modernizációja során számos történelmi épületet megsemmisítettek, hogy megtisztítsák a földet a csillogó felhőkarcolók és irodaházak számára. De az ország egész területén egyre nagyobb az aggodalom a bontás következtében elveszített építészeti örökség miatt. Néhány város új megőrzési és természetvédelmi kampányokat indított, amelyek alkalmanként olyan fejlett technológiák használatát is lehetővé tették, amelyek lehetővé teszik a régi épületek áthelyezését, nem pedig lebontását.

A történelmi építészet iránti hivatalos közöny Mao Ce-tung, a kommunista párt vezetőjének vezetésére vezethető vissza. A katasztrofális kulturális forradalom során, 1966 és 1976 között, számtalan történelmi épület és műemlék pusztult el a „Négy Régi” (régi szokások, kultúra, szokások és eszmék) elleni háborúja részeként. Mao 1976-ban bekövetkezett halála újból felidézte az építészetvédelem iránti kérelmet: a kínai kormány számos struktúrának védett státuszt adott, mielőtt az 1980-as években elfogadott egy örökségvédelmi törvényt. A következő években az épületeket, a városrészeket, sőt egész városokat állami támogatásban részesítették történelmi megjelenésük fenntartása érdekében.

Ennek ellenére a könyörtelen urbanizáció továbbra is jelentős veszélyt jelent az építészeti örökségre. A földértékesítés a helyi önkormányzatok számára is kulcsfontosságú bevételi forrást jelent, vagyis az építészeti értékű épületeket gyakran értékesítik ingatlanfejlesztőknek, akik számára a természetvédelem nem prioritás. Például a fővárosban, Pekingben több mint 1000 hektárnyi történelmi sikátor és hagyományos udvari ház megsemmisült 1990 és 2010 között – írja a China Daily állami lap.

 

A 2000-es évek elején olyan városok, mint Nanjing és Peking – a régi negyedek elvesztése ellen tiltakozó kritikusok ösztönzésére – hosszú távú terveket dolgoztak ki a történelmi helyeik megmaradásának megőrzésére, az épületek védelme és a fejlesztők korlátozása érdekében bevezetett védekezéssel.

Ezek a természetvédelmi törekvések különböző formákat öltöttek. Pekingben egy majdnem romos templomot étteremmé és galériává alakítottak át, míg Nanjingban az 1930-as évekbeli mozit eredeti formájához hasonlóan helyreállították, néhány kiegészítéssel modern használatra felszerelve. 2019-ben Sanghaj fogadta a felújított olajtartályokba épített Tank Shanghai művészeti központot.

 

Műemlékek mozgatása

Sanghaj vitathatatlanul Kína legfejlettebb városa az örökség megőrzését illetően. Számos 1930-as évek épületének fennmaradása a híres Bund kerületben és a 19. századi „shikumen” (vagy „kőkapu”) házak a felújított Xintiandi negyedben példákat kínáltak arra, hogyan lehet új életet adni a régi épületeknek, annak ellenére, hogy némi kritika érte az átépítéseket.

A városnak szintén vannak tapasztalatai a régi épületek áthelyezéséről. 2003-ban az 1930-ban épített sanghaji hangversenytermet 66 méterrel mozgatták el, hogy utat engedjenek egy megemelt autópályának. A Zhengguanghe épületet – hat emeletes raktár, szintén az 1930-as évekből származó – 2013-ban egy helyi átalakítás részeként 38 méterrel elmozdították.

Nemrég, 2018-ban a város áthelyezett egy 90 éves épületet Hongkou kerületben, abban az időben Sanghaj eddigi legösszetettebb költöztetési projektjeként – közölte a Hszinhua állami hírügynökség.

 

Forrás : https://edition.cnn.com/style/article/shanghai-relocate-building-preservation-intl-hnk-scli/index.html

 

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Gwu4ovaSiQY ; https://www.youtube.com/watch?v=3qFNBdRiiSk

 

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Roszatom: kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok tapasztalatai

Kedvezőek a gyorsneutronos reaktorok (BN) tapasztalatai, biztonságosan, környezetbarát módon, gazdaságosan termelnek energiát – mondta Andrej Szmelov, a Roszatomhoz tartozó Belojarszki Atomerőmű technológiai csoportjának vezetője március 28-án az erőműben külföldi...