18° C
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van.
18° C
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van.
Lantos Csaba: Magyarország nettó áramexportőr lehet

Lantos Csaba: Magyarország nettó áramexportőr lehet

A már meglévő és a tervezett napelemparkok, valamint a paksi atomerőmű termelésével Magyarország elektromos áramot exportálhat a jelenlegi importfüggőség helyett – mondta az energiaügyi miniszter az energetikai fórumsorozat kisvárdai állomásán.   Magyarország még...

Összeomlott egy négysávos folyami híd Baltimore-nál

Összeomlott egy négysávos folyami híd Baltimore-nál

A kutatóegységek helyi idő szerint március 26-án reggel is több embert kerestek a Baltimore közelében éjszaka összeomlott autópálya-hídról folyóba zuhant járművek utasai és a hídon tartózkodó karbantartók közül – közölték a hatóságok.    A hajnalban tartott első...

ROCKWOOL új homlokzati hőszigetelési megoldásai

máj 7, 2020 | praxis

Az épületekkel szemben támasztott követelmények folyamatosan változnak. Az energiahatékonyság, tűzvédelem, környezetvédelem, zajvédelem területén egyre összetettebb kihívásokat kell tudniuk a tervezőknek, kivitelezőnek kezelniük a megfelelő komfortot és biztonságot nyújtó, hosszú távú komplex megoldások alkalmazásával.

Az épületek külső térelhatároló falszerkezete az egyik legnagyobb olyan felület, ahol elengedhetetlen az adott beépítési szituációhoz legjobban igazodó hőszigetelő termék kiválasztása.

A ROCKWOOL folyamatosan törekszik arra, hogy termékválasztékát fentiek igényeit figyelembevételével alakítsa ki. A vakolható homlokzati szigetelőanyagaink új struktúrájának kialakításával segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy a termékeinket használók egyszerűen beazonosíthassák és kiválaszthassák számukra megfelelő homlokzati hőszigetelést.

2020 tavaszától termékeink elnevezése megváltozik és az egyes termékeket eltérő színű csomagolással is megkülönböztetjük, a könnyebb beazonosíthatóság érdekében. Természetesen általánosságban minden termék továbbra is különösen alkalmas az épületek homlokzatának nem éghető, páraáteresztő hő- és hangszigetelésére, homlokzati tűzterjedési gátak kialakítására, csak műszaki paramétereikben igazodnak az eltérő kialakításokhoz. Tűzvédelmi szempontból bármely magasságú és kockázati osztály besorolású épületnél korlátozás nélkül beépíthetők.

A FRONTROCK SUPER (korábbi elnevezése: FRONTROCK Max E) inhomogén, azaz kétrétegű, vakolható homlokzati kőzetgyapot lemez. A termék felső kb. 2 cm vastag rétege tömörebb, ami különösen magas pontszerű terhelhetőséget biztosít (Fp >250N!), azaz a homlokzatot ellenállóbbá teszi a külső mechanikai hatásokkal szemben, mind az épület üzemeltetése, mind pedig már a szigetelőanyag kivitelezése során. A termék alsó, valamivel puhább rétege kiegyenlíti a falfelület esetleges egyenetlenségeit, így nemcsak új építésű, hanem utólagos hőszigetelésre is kiválóan alkalmas.       
A FRONTROCK S lemezek különösen alkalmasak épületek homlokzati részeinek szigetelésére ott, ahol csak kis vastagságú hőszigetelés helyezhető el, például ablak és ajtó kávák szigetelésénél. Nyomófeszültsége 10%-os alakváltozásnál CS(10) ≥ 30 kPa.

A lefelé hűlő födémek szigetelésre a ROCKWOOL a vakolathordó FRONTROCK SUPER, valamint az üvegszövet kasírozású CEILINGROCK terméke mellet új szigetelést fejlesztett ki és hozott forgalomba STROPROCK G néven. A legújabb fejlesztésű STROPROCK G kőzetgyapot lamella elsősorban zárt terű, alulról hűlő födémek hőszigetelésére javasolt egy oldalon speciális felületkezeléssel ellátott hőszigetelő termékek, amelyek nem zsugorodnak, így pontos kivitelezés mellett a későbbiekben sem kell tartani a vonalmenti hőhidak kialakulásától.

A termékválaszték műszaki adataikat a honlapon elérhető termékadatlapok határozzák meg.

2020. január 22-től változtak az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásai, valamint a kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek is módosultak melyekben a homlokzatokra vonatkozóan is találhatnak új részeket a szakmagyakorlók. Termékportfoliónk minden tűzvédelmi igényt kielégítenek, rendszerben A2-s1, d0 tűzvédelmi osztályuknak köszönhetően. Alkalmazhatók tűzterjedés ellen védett homlokzatokon, tűzterjedés elleni gátakon, menekülési útvonalakon, loggiák környezetében, átmeneti védett terek, lépcsőházi homlokzatok felületein, előreugró épülethomlokzati elemek alsó síkján légaknákban, légudvarokban, tűzfalon, tűzszakaszhatáron és minden más olyan helyen, ahol előírás a nem éghető szigetelések alkalmazása a homlokzati tűzterjedés kockázatának a csökkentése érdekében.
Ezen kívül minden olyan helyen, ahol a megrendelő nem kíván olcsó kompromisszumokat kötni, hanem magas színvonalú, komplex megoldással szeretné a megfelelő komfortot biztosítani. A ROCKWOOL termékei a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a legkomplexszebb védelmet kívánják nyújtani termékeikkel egy termékben. Hő-, tűz-, zaj- és környezetvédelem egylépésben olyan termékkel, mely természetes alapanyagú bazaltszálakból készül és teljes keresztmetszetében hidrofóbizált melynek köszönhetően kiváló páraáteresztő tulajdonságokkal bír. Mivel a kőzetgyapot termékeknek nincs hőmozgása és nem zsugorodnak évek multával sem fognak a homlokzaton kirajzolódni a táblák illesztései. Időtálló legoptimálisabb és legkomplexebb megoldás a homlokzaton azok számára, akik a magas minőséget keresik! (X)
További információk: https://www.rockwool.hu/alkalmazasi-teruletek/homlokzati-hoszigeteles/

Változtak a lábazatokra vonatkozó tűzvédelmi előírások!

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2020. január 22-i változásával összefüggésben módosultak a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek is. A Tűzvédelmi Műszaki Irányelveket ingyenesen az alábbi linken lehet elérni, letölteni: https://www.katasztrofavedelem.hu/213/tuzvedelmi-muszaki-iranyelvek

Számos olyan kérdésre találunk bennük választ amelyekre korábban nem volt bennük az elvárt biztonsági szintnek megfelelő műszaki megoldás. Az egyik ilyen terület a lábazat.
Épületeink lábazata nem csak esztétika szerepet tölt be, hanem meg kell felelnie a helyzetéből adódóan jelentkező többlet mechanikai vagy nedvesség terhelésnek is. Az építési előírásokban is megjelennek a homlokzatok lábazati felületeire vonatkozó eltérő szabályozások. OTÉK: Az építmény lábazatát a terepcsatlakozás felett legalább 0,30 m magasságig szilárd, fagyálló anyagból kell készíteni, vagy fagyálló burkolattal kell ellátni. Eltérő követelmények, eltérő anyaghasználatot kívánnak meg. A lábazatokra nem hőszigetelő rendszerek, hanem egyedi, tervező által megválasztott rétegrendek (víz és hőszigetelés, felületképzés, burkolat) kerülnek elhelyezésre, amelyek tűzvédelmi teljesítménye, tűzterjedési határértéke rendszerben nem ismert.
Az OTSZ a külső térelhatároló falának azonos tűzszakaszhoz tartozó szakaszának nyílás nélküli lábazati felületein nem írja elő a homlokzati tűzterjedés elleni védelem biztosítását, még átszellőztetett homlokzatok esetében sem. Tovább bonyolítja a kérdéskört, hogy a homlokzatokon lábazati felület nem csak a terepszinten található, hanem lapostető, terasz stb. csatlakozás esetén is. Tűzvédelmi szempontból nem mindegy, hogy homlokzati tűzterjedés szempontjából mikor nem szükséges vizsgálnunk ezeket a felületeket és mi az a magassági határ mely felett viszont a homlokzati tűzterjedés elleni védelem elvárás.
Tűzvédelmi oldalról a tűz terjedésének megakadályozása szempontjából alap elvárás az épületek külső határoló szerkezetein, burkolatán (homlokzatán, tetősíkján) a védelmi síkok folytonosságának elve szerinti kialakítás.

Meddig lábazat a lábazat tűzvédelmi szempontból?

A választ a Tűzterjedés elleni védelem TvMI 4.2.6. pontjában találhatjuk meg.
Lábazatok esetében a technológiailag szükséges magasságú sávként a csatlakozó járószinttől (terepszint, lapostető, erkély stb.) mért legfeljebb 0,3 m vehető figyelembe, amelyre nem vonatkozik a homlokzati tűzterjedés elleni védelem követelménye, egyéb esetekre vonatkozóan az Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői című TvMI vonatkozó pontjai az iránymutatók.
Az Építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzői TvMI az egyes termékek, szerkezetek megfelelőségének az igazolását mutatja be, mikor mit és hogyan tudunk igazolni. Lábazatok esetében, amikor az 0,3 m-nél nem magasabb, a lábazatok tűzvédelmi osztályát nem szükséges meghatározni, azonban az alkalmazott hő- és vízszigetelés, valamint a külső felületképzés anyaga legalább E tűzvédelmi osztályú lehet. (Ez OTSZ 13. §. (1) értelmében előírás).  A 0,3 m-nél magasabb lábazatok tűzvédelmi osztályát (és a rá vonatkozó tűzvédelmi osztály követelményt) a hasonló szerkezetű homlokzati megoldások tűzvédelmi osztályának megfelelően lehet meghatározni (lásd TvMI-ben).

Ahol a lábazati felületi szakasz nyílásos, vagy esztétikai, árvízvédelmi szempontból a magassága a 0,9 m-t meghaladja a lábazati szint felett tűzvédelmi célú sávot szükséges elhelyezni. A 0,9 m-t meghaladó magasságú éghető anyagú lábazatok esetén a homlokzatra vonatkozó tűzvédelmi osztály és tűzterjedési követelménynek való megfelelést is vizsgálni szükséges. (X)

A ROCKWOOL Hungary Kft. Tudásbázis felületén részletesen ismerteti majd a változásokat: https://www.rockwool.hu/tudasbazis/
A 2020-ban alkalmazandó legfőbb építési irányelvek egy helyen az alábbi linken érhetők el: https://www.rockwool.hu/tudasbazis/2020-ban-alkalmazando-epitesi-iranyelvek-egy-helyen/

Lantos Csaba: Magyarország nettó áramexportőr lehet

Lantos Csaba: Magyarország nettó áramexportőr lehet

A már meglévő és a tervezett napelemparkok, valamint a paksi atomerőmű termelésével Magyarország elektromos áramot exportálhat a jelenlegi importfüggőség helyett – mondta az energiaügyi miniszter az energetikai fórumsorozat kisvárdai állomásán.   Magyarország még...

Összeomlott egy négysávos folyami híd Baltimore-nál

Összeomlott egy négysávos folyami híd Baltimore-nál

A kutatóegységek helyi idő szerint március 26-án reggel is több embert kerestek a Baltimore közelében éjszaka összeomlott autópálya-hídról folyóba zuhant járművek utasai és a hídon tartózkodó karbantartók közül – közölték a hatóságok.    A hajnalban tartott első...